28 червня у Сокільниках відкрили пам’ятник депортованим українцям із Закерзоння

28 червня, у День Коституції України, в селі Сокільники, що неподалік Львова, біля церкви Успіння Пресвятої Богородиці, відбулося урочисте відкриття пам’ятника “Без вини покарані…” (скульптор – Микола Гурмак). Скульптурна композиція в образі ангела з опущеними крилами була встановлена з нагоди 70-х роковин сумних подій і в пам’ять жертв репресій й депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Сокальщини, Холмщини і Підляшшя. Ініціативу суспільно-культурних товариств була підтримана місцевою владою – Сокільницькою сільською радою і Пустомитівською державною районною адміністрацією.

Сокільники були вибрано невипадково. Саме тут, ближче до українсько-польського кордону, свого часу осіли вихідці зі 123 українських сіл Закерзоння, з надію колись повернутися на рідну землю. Сьогодні переселенці та їхні нащадки становлять значну частину мешканців села.

Урочистості розпочалися зі Святої Літургії у церквах Різдва Пресвятої Богородиці (УГКЦ) і Успіння Пресвятої Богородиці (УПЦ КП). У православному храмі, біля якого власне було встановлено пам’ятник, відбулася архієрейська Служба Божа за участі митрополита  Львівського і Сокальського Димитрія. Після богослужіння обидві церковні громади у супроводі духовного оркестру «Львівські фанфари» зійшлися на площі біля пам’ятника, де відбулося його урочисте відкриття.

Честь відкриття пам’ятника “Без вини покарані…” було надана сільському голові Сокільник Михайлу Крисі та народному депутату Богдану Дубневичу. Після виконання державного гімну України духовенство обох церков на чолі з митрополитом провели процедуру його  посвячення. У чині освячення брали участь священники місцевих церков (о.Ярослав, о.Володимир, о.Ростислав і о.Любомир), а також запрошені отці Роман Шафран та отець-доктор Мирослав Михайлишин з Польщі.

Під час заходу виступили голова Сокільницької сільської ради Михайло Криса, голова Пустомитівської районної ради Віктор Бабій, народні депутати Богдан Дубневич та Лев Підлісецький, живі свідки депортації, які сьогодні проживають у селі. Заключне слово було надано представникам суспільно-культурних товариств депортованих українців – Степану Майковичу («Лемківщина»), Володимиру Середі («Надсяння»), Олександру Волошинському («Холмщина») і  Богдану Парадовському («Любачівщина»).

На завершення заходу представники усіх чотирьох суспільно-культурних товариств заклали в основу пам’ятника освячену землю з рідних теренів, що перед тим були освячена під час архієрейської Служби Божої. Як світлий символ пам’яті про жертви депортації у небо було випущено білих голубів.

Довідка

Старовинне українське село Сокільники в повоєнні роки дало прихисток сотням сімей українців, депортованих зі споконвічних українських земель, які відійшли до Польщі. Це село стало рідним для дітей і внуків вимушених емігрантів із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Сокальщини.

Перші депортовані прибули в село 1945 року. До 1947 року в Сокільниках були переселенці із 123 міст і сіл Закерзоння. Більшість із цих родин спочатку вивезли в східні області України. Прагнули повернутися на рідні землі. Втікали на захід, та кордон уже закрили. Їх завертали в Сокільники й інші села, де звільнялися хати.

Автор Тарас Радь

Фото: Високий Замок

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути:

Категорії

Нове відео


Warning: file_get_contents(http://gdata.youtube.com/feeds/api/users/Beznazvy/uploads?v=2&alt=jsonc): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /home/lemky/public_html/wp-content/plugins/dzs-videogallery/videogallery.php on line 192

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/lemky/public_html/wp-content/plugins/dzs-videogallery/videogallery.php on line 200